Kattungens första tid

Funderar du på att köpa en kattunge eller har du nyligen fått hem en liten kisse? Du har du mycket roligt framför dig och du kan förmodligen räkna med att få många härliga år tillsammans med din nya familjemedlem. Det finns dock en del att änka på vid köp av en kattunge, här nedan finner du några tips och råd.

Det första man ska se till är att kattungen har den rätta åldern inne. Många säger att en kattunge är leveransklar vid åtta veckor men enligt SVERAKs regler ska en kattunge inte skiljas från sin mamma före 12 veckors ålder. Den lilla kattungen behöver nämligen sin mammas närhet och mjölk och att ta den för tidigt kan betyda att kattungen kan få problem med magen och lättare bli sjuk.

Det andra man bör se till är att kattungen är frisk och kry. Om du har köpt katten av en uppfödare kommer den med största sannolikhet med ett intyg att den besiktigats av en veterinär och att den har blivit vaccinerad mot kattsnuva och kattpest. Detta är två farliga och smittsamma sjukdomar för katter. Om du har köpt din kattunge utan veterinärintyg så bör du själv snarast ta den till veterinär för de lämpliga vaccinationerna och även se till att den är avmaskad och inte har öronskabb.

En frisk liten kattunge är ett riktigt energiknippe och är i regel nyfiken på sin omgivning och mycket lekfull. Den behöver energirik mat som är särskilt anpassad för små magar och tänk dessutom på att katters tarmsystem inte är anpassat för att dricka komjölk, så även om din katt tycker att det smakar gott och gärna dricker det så ska katter bara dricka vatten och äta bra mat för att inte magen ska komma i obalans.

Kattungens lekfullhet kan bli ett destruktivt litet äventyr, särskilt om du planerar att ha den som innekatt. Katter tycker om att klättra och att använda sina klor. Gardiner, dörrar, bokhyllor och stoppade möbler kan bli hårt åtgångna av kattens framfart. Om du vill undvika att få ditt hem förstört måste katten få andra verktyg till att få utlopp för sin leklust. Klätterställning, klösbräda och leksaker till katten är viktiga.

Det är också mycket viktigt att inte lämna katten ensam för länge åt gången. När kattungen kommer från sin mamma har den i de allra flesta fall aldrig varit ensam förut utan alltid haft sin mamma och sina syskon i närheten. Den lilla kattungen är en social liten varelse som vill leka tillsammans med andra och sedan sova tätt intill. Lek med katten och låt den känna trygghet av din närvaro så kommer ni att knyta ett band som troligtvis håller resten av era gemensamma liv.